Recept na Velikonoční Jidáše s Hraškou Vanilka a Kokosovým olejem

S Velikonocemi se váže mnoho tradic, které je měly často ochraňovat anebo zpříjemnit období půstu. Zvyklosti mají často svůj původ v biblických příbězích, stejně jako pečení Jidášů.
Jidáše se tradičně pečou na ZELENÝ čtvrtek a mají nás ochránit před zdravotními neduhy. Pečivo je pletené do uzlíků a představuje smyčku, na které se oběsil apoštol Jidáš. Ten neunesl, že kvůli jeho zradě byl ukřižován Ježíš.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce Hrašky Vanilka
  • 60g krupicového cukru
  • 500g hladké mouky (doporučujeme použít částečně i celozrnnou mouku)
  • 300ml dvanáctiprocentní smetany (můžeme použít sójové mléko)
  • 40g droždí
  • 150g Kokosový olej PURITY VISION
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • mléko na potření
  • med na pokapání

Jak na to:

Ze lžíce cukru, Hrašky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru, přidejte mouku, kokosový olej, citronovou šťávu a muškátový oříšek, vanilkový cukr a trochu soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu. Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout na teplém místě anebo v troubě zapnuté na 50°C.

Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky a tvarujte je do uzlíků, spirálek a pokládejte na plech. Jidáše potřete mlékem a nechte je ještě čtvrt hodiny kynout v troubě na 50°C. Následně pečte asi 25 minut na 180°C.
Ještě teplé Jidáše pokapeme medem a necháme je vychladnout.

Tip: Do těsta na Jidáše můžeme přidat oříšky, nebo předem namočené rozinky.