Jaro nám přináší spoustu skvělých surovin plných energie, jako jsou třeba kopřivy, z kterých můžete udělat lahodný špenát plný energie a vitamínu.
Budeme potřebovat:
- Čerstvé kopřivy 400 g
- HRAŠKA na zahušťování 100 g
- Voda / Mléko 600 ml
- Cibule 100 g (1 velká)
- Česnek 10 g (1 stroužek)
- Kokosový olej bez vůně PURITY VISION 25 ml
- MAHÁ koření 5 g (1 čaj. Lžička)
- Sůl špetka
- Muškátový oříšek špetka
Jak na to:
Na oleji dozlatova osmahneme jemně krájenou cibuli, přidáme 1/2 třeného česneku, MAHÁ koření a krátce orestujeme. Zalijeme vodou (mlékem), osolíme, přidáme HRAŠKU a dobře promícháme.
Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a vaříme zvolna pod pokličkou 20 minut, až je HRAŠKA dobře provařená a není cítit po hrachu. Následně přidáme na jemno nasekané kopřivy a krátce povaříme. Před koncem varu muškátový oříšek a nakonec dochutíme třeným česnekem.
Podáváme s brambory, nebo bramborovou kaší.
Poznámka:
Místo 1/2 kopřiv můžeme použít mražený, nebo čerstvý špenát. Čerstvý špenát přidáme ke kopřivám a postup je zcela stejný. Mražený špenát přidáme před koncem, aby se rozpustil, ale není třeba jej vařit. HRAŠKA nám při přípravě špenátu zdravě a velmi chutně nahradí mouku. MAHÁ koření v receptu vytvoří dobrou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
HRAŠKU je důležité nechat projít 20 minut varem. Těch 20 minut je opravdu důležité, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoliv syrové mouku. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
MAHÁ koření v receptu vytvoří dobrou chuť a podpoří dobré trávení jídla.